Preloader Icon

Pickle pers klein Terrasana

11.80

Categorie:

Beschrijving

  • gefermenteerde groenten in een handomdraai
  • makkelijk in gebruik
  • voor kleine hoeveelheden
  • je ontvangt lekkere recepten bij aankoop van een pickle pers
  • gemaakt in Japan

Lekkere knapperige tsukemono

Met de pickle pers (tsukemonoki) kun je heel snel, gemakkelijk en hygiënisch thuis groenten en fruit fermenteren. Door te fermenteren verrijk je je eten en verander je de smaak. De hoeveelheid vit. C neemt toe en er ontstaat een bruisende bron aan melkzure bacteriën die de darmflora verzorgen en daardoor de immuniteit ondersteunt wordt. Denk bij groenten vooral aan harde groenten als rode biet, kolen, daikon, radijs, wortel, ui en pompoen. Zachtere groenten, zoals komkommer, tomaat en spinazie worden snel papperig, dus fermenteer deze kort. Ook fruit is goed te fermenteren. Denk dan vooral aan perziken, pruimen, abrikozen en exotisch fruit als ananas en mango.

Een aantal fermentatieregels

  • Hoe langer je fermenteert, hoe sterker en zuurder de smaken.
  • Hoe meer warmte en hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe sneller het fermentatieproces gaat. Zoek een warm plekje (minstens kamertemperatuur).
  • Zout zet de fermentatie in gang. Gebruik ca. 1 – 2% zout op het groentegewicht. Gebruik je te weinig zout, dan worden de groenten minder knapperig. Je kan naast het zout ook een starter toevoegen zoals shoyu, zuurkoolsap of brooddrank.

Probiotica zelf gemaakt

Stap 1: doe 400 g van je favoriete fijngesneden groente (of fruit) in de pickle pers.

Stap 2: Voeg 2 el brooddrank, zuurkoolsap, shoyu, genmai su, ume su of mirin toe.

Stap 3: Voeg 1 tl kruiden toe (optioneel).

Stap 4: kneed 6-8 g zout door de groente (1 – 2% van het groentegewicht).

Stap 5: heb een paar uur geduld. 1 uur voor een licht gefermenteerde smaak en zachte groenten, 4 tot 6 uur voor een krachtiger gefermenteerde smaak en/of harde groenten. Proef tot je het lekker vindt!

Stap 6: Giet de pickle af en breng je pickle op smaak met wat hoogwaardige koude sesamolie of een tahin-umeboshidressing. Je weet niet wat je proeft!

Stap 7: bewaar je pickle 3 dagen in de koelkast.

Productdetails

Kleur: groen