Preloader Icon

Voor wie houdt van kruiden, etherische oliën en een nog authentieke Provence, is deze vallei van Crest tot Die een droom. De hele vallei is trouwens biologisch en dat is op zich al uniek. Eens je de voeten van de Vercors nadert, ontmoet je kruidentelers en distillateurs van etherische oliën. Beide gaan natuurlijk hand in hand. Tijdens mijn prospectie in juni bezocht ik een kleinschalige distillateur waar ik twaalf jaar geleden nog was geweest. Alles was nog hetzelfde: de halfopen schuur met de distillatieketel, het houten luikje waardoor de kruiden van het zoldertje in de stalen mand zakten, het hout om de ketel op te stoken.

Het principe berust op de universele elementen: water, lucht, vuur en metaal. Het opgestookte houtvuur verhit het water in de ketel, de hete damp stormt door het plantenmateriaal in de mand, neemt de inhoudstoffen waaronder de

etherische oliën met zich mee en condenseert even verder in een grote Florentijnse vaas (essencier). De kunst van het scheiden is volbracht: de etherische olie is gescheiden van het restwater (hydrolaat), drijft boven en kan worden afgetapt. Het lijkt kinderspel, maar de hoeveelheid plantenmateriaal die nodig is voor dat kostbaar drijvend laagje is enorm. Planten met weinig etherische olie worden daarom enkel gedistilleerd voor het hydrolaat want dat bloesemwater is ook heel interessant.

Je kan een hydrolaat op vele manieren inzetten, van de keuken, over cosmetica tot de huisapotheek. De hydrolaten van Solaure zijn van zeer hoge kwaliteit, geconcentreerd en kunnen zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. Inwendig zijn ze praktisch te gebruiken bij allerlei kwalen en ongemakken. Eén eetlepel hydrolaat is ongeveer het equivalent van 1 kop kruideninfuus. Hydrolaten zijn makkelijk te bewaren, tot twee jaar, ook geopend, maar dan best in de koelkast plaatsen. Als herboriste raak ik niet uitgepraat over de toepassingen van hydrolaten. Hierbij alvast enkele voorbeelden:

hydrolaat Roses Anciennes: gezichtslotion, in gebak of in thee (bijvoorbeeld meidoornthee ter ondersteuning van het hart), heerlijk. hydrolaat smalle weegbree: absolute topper bij wespen- en bijensteken (of andere beten), een kompres in het hydrolaat gedrenkt doet wonderen op dit vlak. Idem bij wonden.
hydrolaat Roomse kamille: een eetlepel per dag ter ondersteuning van de spijsvertering
hydrolaat salie: om de mond te spoelen bij mond- of tandvleesproblemen, om te vermengen met klei voor een tandpasta
hydrolaat calendula: wondverzorging en bij huidproblemen
hydrolaat korenbloem: oogkompressen
hydrolaat helicrysum: inwendig of uitwendig (beenwikkel) bij moeilijke doorbloeding en spataderen
hydrolaat citroenmelisse: rustgevend, hartkloppingen, menstruatiepijnen, insomnia, vertering, een kompres in het hydrolaat gedrenkt bij krampen

Tevens interessant én uniek zijn de samenstellingen, vooral om inwendig te gebruiken:

synergie zomer: samenstelling voor een goede circulatie bij zware benen
synergie vrouw: samenstelling bij menopauzale klachten
synergie vertering: samenstelling om de maagenergie te versterken synergie winter: om het virusseizoen door te komen

synergie detox: om te ontgiften
synergie goedenacht: rustgevend, om beter in te slapen

En vergeten we niet het hydrolaat van de koningin der bloesemwaters (en etherische oliën), de echte lavendel (Lavandula angustifolia), door de plukkers van Solaure ‘avec de bonnes chaussures’ geplukt op de flanken van de ongerepte Vercors.