Preloader Icon

SEKOWA – brood basisrecept

Bij het bakken met volkorenmeel is het aangewezen om een ferment of zuurdesem te gebruiken zoals de SEKOWA bakferment. Het brooddeeg moet ‘rijpen’ en niet snel opgaan zoals met gist. Hierdoor kan het graan mooi ontsluiten en kan ons lichaam ten volle genieten van de voordelen van het graan.
Ingrediënten voor 1 SEKOWA-brood

Voordeeg

1 kl aanzet

150 g volkoren speltmeel of in de graanmolen gemalen spelt volkoren korrel

100 ml lauwwarm water

Materiaal: deegkom, plastic folie

Hoofddeeg

250 g speltbloem 65%

1 afgestreken kl zeezout

1 grote kl (biodynamische) honing

Materiaal: met olijfolie ingevette broodbakvorm

Aanzet

20 g SEKOWA bakferment

100 ml water

Materiaal: bokaal van 1 liter met schroefdeksel

Bereiding aanzet

– Beide ingrediënten vermengen in een bokaal met schroefdeksel.
– 12 uur in de oven frementeren/rijpn met ovenlampje aan (28-30º).

Bereiding voordeeg

– Alle ingrediënten goed vermengen in een deegkom.
– De mengkom goed afdekken met plastic folie.
– 12 uur in de oven fermenteren/rijpen met ovenlampje aan (28-30°C).
– Na 12 uur moet het deeg uitgerijpt zijn en vele blaasjes vertonen, vooral in de diepere lagen.

Bereiding hoofddeeg

– De speltbloem, zeezout en honing toevoegen aan het voordeeg.
– Kort kneden.
– Het deeg in de ingevette broodbakvorm doen en 2 uur laten rijpen in de oven met het lampje (28-30°C).
– Het SEKOWA-brood bakken gedurende 1 uur op 170°C. Indien een harder gebakken brood gewenst is, dan kan de temperatuur hoger gezet worden.

Opmerkingen

– De bokaal van de aanzet steriliseren met heet water, zodat er geen zeepresten achterblijven. Dit kan de werking van de aanzet verminderen.

– Het schaadt niet indien het voordeeg nog langer staat (bijv. 20 uur of meer) maar dan moet men met een sterkere verzuring rekening houden.

– Hierbij een schaaltje water in de oven zetten.

– Bewaar in de koelkast gedurende ca. 4 maanden. Er kan zich aan de oppervlakte een grauwe afzetlaag voordien. Dit zijn soorteigen gisten en kan gerust gebruikt worden.

Overzicht benodigd materiaal

– Weegschaal
– Deegkom
– Klein kommetje
– Soeplepel/koffielepel
– Maatbeker
– Broodbakvorm
– Plastc folie
– Lampje oven
– Klok/timer
– Bokaal met schroefdeksel