SEKOWA – brood basisrecept
Voordeeg
1 kl aanzet
150 g volkoren speltmeel of in de graanmolen gemalen spelt volkoren korrel
100 ml lauwwarm water
Materiaal: deegkom, plastic folie
Hoofddeeg
250 g speltbloem 65%
1 afgestreken kl zeezout
1 grote kl (biodynamische) honing
Materiaal: met olijfolie ingevette broodbakvorm
Aanzet
20 g SEKOWA bakferment
100 ml water
Materiaal: bokaal van 1 liter met schroefdeksel
– Beide ingrediënten vermengen in een bokaal met schroefdeksel.
– 12 uur in de oven frementeren/rijpn met ovenlampje aan (28-30º).
Bereiding voordeeg
– Alle ingrediënten goed vermengen in een deegkom.
– De mengkom goed afdekken met plastic folie.
– 12 uur in de oven fermenteren/rijpen met ovenlampje aan (28-30°C).
– Na 12 uur moet het deeg uitgerijpt zijn en vele blaasjes vertonen, vooral in de diepere lagen.
Bereiding hoofddeeg
– De speltbloem, zeezout en honing toevoegen aan het voordeeg.
– Kort kneden.
– Het deeg in de ingevette broodbakvorm doen en 2 uur laten rijpen in de oven met het lampje (28-30°C).
– Het SEKOWA-brood bakken gedurende 1 uur op 170°C. Indien een harder gebakken brood gewenst is, dan kan de temperatuur hoger gezet worden.
Opmerkingen
– De bokaal van de aanzet steriliseren met heet water, zodat er geen zeepresten achterblijven. Dit kan de werking van de aanzet verminderen.
– Het schaadt niet indien het voordeeg nog langer staat (bijv. 20 uur of meer) maar dan moet men met een sterkere verzuring rekening houden.
– Hierbij een schaaltje water in de oven zetten.
– Bewaar in de koelkast gedurende ca. 4 maanden. Er kan zich aan de oppervlakte een grauwe afzetlaag voordien. Dit zijn soorteigen gisten en kan gerust gebruikt worden.
Overzicht benodigd materiaal
– Weegschaal
– Deegkom
– Klein kommetje
– Soeplepel/koffielepel
– Maatbeker
– Broodbakvorm
– Plastc folie
– Lampje oven
– Klok/timer
– Bokaal met schroefdeksel