Recepten
Granen
Geen enkele voeding heeft de mens meer te bieden dan graanvoeding. Het levert eiwitten, koolhydraten, vetten en veel vitaminen en mineralen. Met andere woorden het levert alles wat ‘de voedingsdriehoek’ ons aanleert. Geen enkel ander voedingsmiddel doet het graan hierin na!
Sekowa
Bij het bakken met volkorenmeel is het aangewezen om een ferment of zuurdesem te gebruiken zoals de SEKOWA bakferment. Het brooddeeg moet ‘rijpen’ en niet snel opgaan zoals met gist. Hierdoor kan het graan mooi ontsluiten en kan ons lichaam ten volle genieten van de voordelen van het graan.
Peulvruchten
Ze zien er uit als juweeltjes en zijn er in alle kleuren, van van wijnrood tot keizerlijke paars, soms met rode spikkels. Bij de Romeinen werden ze zeer geëerd, zodat zelfs keizers en hoogaanstaande consuls ernaar werden vernoemd: keizer Cicero, onderkeizer Piso of consul Lentulus. Reden: de hoge voedzaamheid. Peulvruchten lenen zich goed voor allerlei gerechten. Gebruik ze in burgers, salades, soepen, broodbeleg, …
Groenten
Over groenten geraak je nooit uitgepraat. Er zijn oneindig veel mogelijkheden en dito recepten. Bij De Natuurkeuken laten we ze vooral schitteren in combinatie met granen. Zo kan je groenten vullen met de volle graankorrel of graanvlokken en geven ze kleur aan je graansalade. Laat je alvast inspireren!
Pickle
Met een pickle pers beschik je snel over melkzuur- gefermenteerde groenten. Melkzure bacteriën zijn van nature aanwezig in kwaliteits-groenten. Je activeert de groei van deze goede bacteriën door zeezout toe te voegen.
Kruiden
Kruiden en specerijen zijn onmisbaar in de keuken. Ze geven niet alleen smaak en kleur, maar dragen ook bij tot een goede gezondheid. Je kan ze inzetten om bepaalde organen te ondersteunen en te verzorgen. Verse groene kruiden bevatten heel waardevolle stoffen en maken de mens bovendien ‘wakker’. Gebruik ze in rijkelijk in de keuken.
Heilzame dranken
Met wat kennis van zaken kan je dranken inzetten om de gezondheid te ondersteunen. Iedereen kent de warme gemberdrank bij keelpijn en verkoudheid.
Graandranken zijn minder bekend maar zeer waardevol en inzetbaar bij diverse gezondheidsklachten: cholesterolverlagend, inflammaties van maag en darm, constipatie, koortsverlagend, …
En een beetje opgepimpt smaken ze ook nog lekker.
Jaarfeesten
Koken met natuurvoeding rond het thema van een jaarfeest geeft meer verdieping en bewustzijn van het jaarritme. Bekend zijn Kerst en Pasen, maar er zijn zoveel andere mooie jaarfeesten zoals Pinksteren, het Johannes- en Michaëlfeest. Met een aangepaste tafeldecoratie en zelfgebakken themabroden wordt het een onvergetelijk en uniek feest!
Broodbeleg
In de natuurvoeding zijn er prachtige ingrediënten ter beschikking om vegetarisch of veganistisch broodbeleg te maken. Met noten, peulvruchten of seitan is het broodbeleg bovendien volwaardig en kan het het klassieke beleg vervangen. Voeg kruiden en umami toe en je mist niets meer!
Soepen en sauzen
Met een soep kom je even op adem. Ze brengt rust op hectisch moment of voor je je maaltijd begint. Mijn moeder eet ze met haar ogen dicht. In een soep kan de hele culinaire wereld: zout,
groenten, granen, zoet, flensjes, kruiden, bitter, umami, …
Aangezien granen een specialiteit zijn van De Natuurkeuken ontdekt
je onze heerlijke en voedzame graansoepen …
De stap van een soep naar een saus is klein (ook omgekeerd).
Ze geven kleur aan je gerecht, zorgen dat de smaak rond is. Maar een saus kan ook
een aanvulling zijn in
de eiwitbehoefte.