Preloader Icon

Recepten met granen

Speltbloem hartig

Speltbloem zoet

Spelt volkoren

Speltvlokken

Gerst volle korrel

Gerstvlokken

Haver volle korrel

Havervlokken

Boekweit

Rogge volle korrel

Roggevlokken

Quinoa

Wit volkoren rijstmeel

Rijstvlokken

Maïs – Polenta

Speltbloem hartig

Focaccia

Met Demeter speltbloem kan je de perfecte focaccia bakken: voedzaam en licht verteerbaar. Geef je focaccia een mediterrane toets er strooi er rozemarijn, oregano of tijm over. Je kan het platte brood ook hartiger maken met wat kaas, olijven, pesto of zongedroogde tomaten. Serveer de focaccia bijvoorbeeld bij vegetarische mezze of tapas. Heerlijk!

Empanadilla’s

De zuiderse klassieker in een wip gemaakt met Demeter speltbloem en bouillon. Gebruik je frigorestjes als vulling: gare groenten, kaasrestjes, noten, seitangehakt, gekookte granen, … Varieer er op los! Deze hartige gebakjes zijn voedzaam als lunch of pick nic in plaats van boterhammen.

Gebakken speltsneetjes

Maal in je graanmolen de Demeter spelt volle korrel tot grutten of schroot. Dit grof gemalen graan is veel sneller klaar dan de volle korrel. Schroot of grutten gebruiken is wellicht minder bekend en een leuk recept zijn graansneetjes zoals van spelt. Een gezond en voedzaam bijgerecht!

Speltbloem zoet

Wortel-walnotentaart

Een heerlijke en verrassende taart met wortel en walnoten, gezoet met kokosbloesemsuiker. Als basis gebruiken we opnieuw Demeter speltbloem. De toppig is gemaakt van frisse schapenkwark, gezoet met wat esdoornsiroop. Kortom een taart recht uit de natuurvoeding!

Cantuccini met Demeter honing

De Italiaanse klassieker maar de gezondere variant op basis van Demeter Speltbloem, Demeter honing en uiteraard amandelen.

Linzertaart

De beroemde Oostenrijkse taart maar dan op basis van Demeter speltbloem, gezond gezoet met Demeter honing

Spelt volkoren

Volkoren speltbroodjes met sesam

Bij het bakken met volkorenmeel is het aangewezen om een ferment of zuurdesem te gebruiken zoals de Sekowa bakfermenten. Het brooddeeg moet ‘rijpen’ en niet snel opgaan zoals met gist. Hierdoor kan het graan mooi ontsluiten en kan ons lichaam ten volle genieten van de voordelen van het graan.

Speltvlokken

Groentevulling met speltvlokken

Deze lekkere vulling kan je met alle graanvlokken maken. Het is ideaal om groenten te vullen zoals geblancheerde koolbladeren, warmoesblad, gekookte en uitgeholde courgettes of koolrabi’s, paprika’s of tomaten, …. Serveer de gevulde groente met een saus.

Gerst volle korrel

Gerstsalade

Deze salade kan je lauwwarm of koud serveren. De gekookte en goed nagewelde volle korrel wordt gemengd met gare groentjes. Ideaal voor als je een groenterestje kwijt wil. 

Gerstvlokken

Gerstvlokkenpap

Zoals met alle graanvlokken kan je ook met Demeter gerstvlokken een lekkere vlokkenpap maken. Door de vele slijmstoffen is het romig qua consistentie. Pimp het op met noten, zaden, yoghurt of plantaardige melk, fruit en eventueel een natuurlijk zoetmiddel

Groentevulling met gerstvlokken

Deze lekkere vulling kan je met alle graanvlokken maken. Het is ideaal om groenten te vullen zoals geblancheerde koolbladeren, warmoesblad, gekookte en uitgeholde courgettes of koolrabi’s, paprika’s of tomaten, …. Serveer de gevulde groente met een saus.

Haver volle korrel

Haver-zuurkoolsalade

Bereid de haver volle korrel in de drie stappen: weken, koken en nawellen. Dan is het graan geopend en verteerbaar voor de mens. Verwerkt de nagewelde korrel verder tot een salade zoals met zuurkool en appel. 

Havervlokken

Hartige haversneden

Eens een andere bereiding met Demeter havervlokken: graansneden.. Het gerecht is misschien minder bekend maar daarom niet minder voedzaam. Het komt neer op een graanovenschotel waaruit je sneetjes snijdt. Serveer deze sneetjes geproportioneerd per persoon met een saus, zoals een preisaus. Lekker in vegetarische gerechten i.p.v. een burger.   

Havervlokkenpap

De ontbijtklassieker. met Demeter havervlokken wordt voortaan nog gezonder! Bij een ruime hoeveelheid water kunnen de slijmstoffen maximaal ontwikkelen waardoor je pap extra romig wordt. 

Haver-kamilledrank

Een bijzonder goed huismiddel om geïrriteerde of ontstoken slijmvliezen van slokdarm, maag en darm te verzorgen zoals bij gastritis of gastro-enteritis.. Aan de haverdrank kan je een thee toevoegen zoals van kamille voor een extra heilzame werking. 

Boekweit

Boekweit-kastanjepuree

Nog een typisch herfstgerecht. De kastanjepuree maakt dit gerecht vrij zoet maar wel verrassend. Uiteraard kan je ook boekweitpuree maken zonder de kastanjepuree onder te roeren. Maar beslist het proberen waard voor liefhebbers van kastanje!

Boekweitvla

Met (volkoren) melen van granen en pseudogranen kan je heerlijke vlaatjes of puddings maken, afhankelijk van de consistentie en of je er nog een geleermiddel aan toevoegt zoals agar agar. Deze vla is extra voedzaam niet alleen door het bio-dynamische boekweitmeel maar ook door de amandelpasta. Ideaal als afsluiter van een vegane maaltijd waar je misschien nog wat extra eiwit kan gebruiken. De vla wordt gezoet met kokosbloesemsuiker. Je kan het ook als ontbijt serveren bijv. met wat banaan. 

Rogge volle korrel

Brood bakken met honing-roggeferment

De ideale manier om een roggebrood te bakken is met een ferment of een zuurdesem. In dit recept maak je ook het ferment zelf. Nadien kan je het in de koelkast bewaren. Het bakken van het brood zelf dan. Daarvoor maak je een voordeeg die de hele nacht fermenteert. De dag nadien wordt het deeg nogmaals gevoed, opnieuw gefermenteerd of gerezen en dan afgebakken. Zo krijgt de rogge alle tijd om te ontsluiten en verteerbaar te worden voor de mens. De factor ‘tijd’ speelt in dit proces een belangrijke rol. Met Demeter meel uit biologisch-dynamische teelt bekom je het beste resultaat voor je fermentatie. Bijna een kerncentrale ;-)!

Roggedrank

Een lekkere drank dat bovendien de lever verzorgt in haar ontgiftende taken. Het werkt versterkend op de IK-kracht van de mens. Daarnaast kan het aangewend worden om langzaam te starten met roggevoeding zoals bijv. bij kinderen. Het wordt bereid vanuit de volle roggekorrel. Voor medicinaal gebruik is de volle rogge korrel of het roggemeel uit biologisch-dynamische teelt (Demeter) sterk aan te raden.

Roggevlokken

Pittige roggeburgers

Een verrassend lekkere bereiding met Demeter roggevlokken: roggeburgers. Een voedzaam alternatief voor een veggieburger. Geserveerd met een kaassaus en wat groenten heb je meteen een volwaardige vegetarische maaltijd.

Roggevlokkenpap

De ontbijtklassieker. maar deze keer met Demeter roggevlokken. Een versterkend begin van de dag! 

Quinoa

Quinoasalade met hazelnoten

Quinoa smaakt het lekkerste onder de vorm van een salade. Je kan het vermengen met wat rauwe groentjes zoals een fijn gesnipperde venkel, geraspte wortel of heel fijn geschaafde kool. Met de hazelnoten lever je een eiwitbron waardoor de salade extra voedzaam wordt en ideaal past in je vegane maaltijd.

Glutenvrije hazelnootkoekjes

Een graanmolen is onmisbaar in de glutenvrije keuken. Zo maal je in een oogwenk quinoa tot quinoameel, de basis voor je glutenvrij gebak, zoals deze koekjes. Vermeng eventueel met andere glutenvrije melen zoals rijst-, gierst- of boekweitmeel voor meer evenwicht in smaak en meer voedzaamheid. Een tip: rol glutenvrije koekjes steeds uit tussen twee vellen bakpapier zodat ze niet breken.

Wit volkoren rijstmeel

Glutenvrije sinaasappel of citroencrème

Zoals het principe van de appel-mangocrème kan je ook een sinaasappel- of citroencrème maken. In plaats van een sap te binden, wordt er hier een plantaardige melk gebonden. We raden aan om hiervoor amandel- of havermelk te gebruiken. Wanneer je na enkele minuten roeren vladikte hebt bereikt, werk je het dessertje af met wat sinaassap of -rasp.

Glutenvrije fruitcake

Deze glutenvrije fruitcake kan je maken met seizoensfruit. Varieer met bessen, bramen, kersen, peren, rabarber, … 

Rijstvlokken

Oosterse soep met rijstvlokken

Een snelle en frisse soep met Oosterse smaken. Lekker voedzaam dankzij de biodynamische volkoren rijstvlokken.

Maïs – Polenta

Polenta basisrecept

Met dit basisrecept kan je vele kanten uit om je polenta verder smaak te geven of verder te verwerken tot een leuk gerecht. Als je de polenta kookt in groentebouillon i.p.v. water dan zit je qua smaak al goed. Beginnen met een gestoofde uitje of wat knoflook geeft nog meer smaak. 

Polentapizza

Je basispolenta verder verwerken tot een pizza is een makkie. Laat de polenta niet afkoelen maar strijk uit a.h.v. een palletmes of de bolle kant van een lepel. Wellicht de snelste pizza die je ooit zelf maakte! Beleg naar smaak en seizoen, werk af met (vegane) kaas en wat gedroogde pizzakruiden. Buon appetito!

Maïs-rozemarijnsneetjes

Een origineel receptje met polenta. Maak de polenta klaar volgens basisrecept en werk af met een romige topping van mascarpone en rozemarijn. 

Gierstvlokken

Uiensoep met gierstvlokken

Een bijzonder heilzame soep voor de luchtwegen! Zowel ui als tijm werken zeer antiviraal op de luchtwegen en gierst is het graan dat de longen verzorgt. Een sterkere werking verkrijg je met gierstvlokken van biodynamische kwaliteit.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief