Preloader Icon

Mijn boeken

De daslookroof

 

Sigrid Dewaele

De Natuurkeuken, 2022
ISBN 9789464519297-64p.

 

In haar nieuwste kinderboek De daslookroof wil natuurvoedingskundige, vegetarische kok en herborist Sigrid Dewaele kinderen vertrouwd maken met de natuurkeuken. En dat lukt! Via een spannend verhaal over bosdieren die op zoek gaan naar een verloren daslooktapijt vertelt ze allerlei dingen over de natuur en hoe ermee te koken. Verwacht geen technische fiches of belerende vingertjes over wat wel en niet kan tijdens het plukken, wel een wervelend verhaal met prachtige foto’s en – bijna onopvallend – een schat aan informatie over koken in en met de natuur.

‘Het menu van de bospolitie’ was ons favoriete deel: concreet, maar ook diepgaand over de herkomst, de geschiedenis en het gebruik van natuurlijke voedingsproducten. Wist je bijvoorbeeld dat gekleurde wortels en knollen gezonder zijn dan witte? Dat je van dennennaalden thee kan maken? Dat je van hazelnoten pienter wordt? Dat je met agaragar volledig natuurlijke en gezonde snoepjes kunt maken? Wellicht, maar dankzij dit verhaal krijgt je dat ook gemakkelijk en speels aan je kind uitgelegd. De recepten staan achter in het boek en zijn zo opgesteld dat kinderen mee kunnen koken. Wij probeerden de daslookprak uit die we op de bospizza smeerden, en eerlijk: het was heerlijk.

Een hongerige Russische beer zorgde een beetje voor verwarring, net als de recepten die niet allemaal in het seizoen van de daslook, de lente dus, kunnen worden gemaakt, maar dat stoorde ons jeugdige publiek niet. Kortom, een mooi boekje waarmee je bovendien een vierkante meter natuur koopt.

 

 Marjan Vanderbiest

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief