Polenta basisrecept
200 g polenta (maïsgriesmeel)
1 l groentebouillon of water (verhouding graan/water is ca. 1: 3 1/3)
1 ui, fijngesnipperd
1 teentje knoflook, geplet
Olijfolie
2 tl zout
Peper
– Stoof ui en knoflook met 1 tl paprikapoeder in olijfolie glazig.
– Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook.
– Laat 5 min doorkoken en roer goed.
– Stort de polenta al roerend (!) met een houten lepel in de hete groentebouillon.
Blijf goed doorroeren, verminder het vuur en let op van hete spatten !
Al roerend de polenta op een zacht vuur verder laten garen gedurende 10 min.
– Voeg zout & peper toe alsook zure room. Voeg ook nog 1 el olijfolie toe.
– Laat met deksel op de pan nawellen gedurende 30 min.
– Roer voor het opdienen eventueel nog andere (verse) kruiden door en klop hem luchtig.
Mogelijke kruiden: 1 à 2 el oregano, basilicum, fijngemalen rozemarijn, paprikapoeder.
Afwerking naar smaak: zure room, geraspte kaas, mascarpone, haverroom, boter, olie …
Ø gluten