Preloader Icon

Polenta basisrecept

Met dit basisrecept kan je vele kanten uit om je polenta verder smaak te geven of verder te verwerken tot een leuk gerecht. Als je de polenta kookt in groentebouillon i.p.v. water dan zit je qua smaak al goed. Beginnen met een gestoofde uitje of wat knoflook geeft nog meer smaak.
Ingrediënten voor 4-5 personen

200 g polenta (maïsgriesmeel)

1 l groentebouillon of water (verhouding graan/water is ca. 1: 3 1/3)

1 ui, fijngesnipperd

1 teentje knoflook, geplet

Olijfolie

2 tl zout

Peper

Bereiding

– Stoof ui en knoflook met 1 tl paprikapoeder in olijfolie glazig.
Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook.
– Laat 5 min doorkoken en roer goed.
– Stort de polenta al roerend (!) met een houten lepel in de hete groentebouillon.
Blijf goed
doorroeren, verminder het vuur en let op van hete spatten !
Al roerend de polenta op een
zacht vuur verder laten garen gedurende 10 min.
– Voeg zout & peper toe alsook zure room. Voeg ook nog 1 el olijfolie toe.
– Laat met deksel op de pan nawellen gedurende 30 min.
– Roer voor het opdienen eventueel nog andere (verse) kruiden door en klop hem luchtig.

Mogelijke kruiden: 1 à 2 el oregano, basilicum, fijngemalen rozemarijn, paprikapoeder.
Afwerking naar smaak: zure room, geraspte kaas, mascarpone, haverroom, boter, olie …

Ø gluten