Preloader Icon

Megadarra, linzen met rijst en uien

Een populair gerecht uit Egypte en het Midden-Oosten dat zowel koud als warm smaakt en wordt opgediend met koele yoghurt. Voor meer levenskracht en voedingswaarde gebruik je groene linzen en volle basmatirijst uit biologisch-dynamische teelt.
Ingrediënten voor 4-5 personen

grote uien

100 ml  biologisch-dynamische olijfolie

250 g biologisch-dynamishe groen linzen

250 g volle of witte bio-dynamische basmatirijst

1 tl gemalen komijn

1 tl koriander

1 tl gedroogde munt

Zout en versgemalen peper

200 ml dikke (Griekse) yoghurtwortel

1 teen knoflook, geplet of geperst

1 el vers citroensap

1 mespunt komijn

Bereiding

– Halveer de uien en snijd de helften in dunne ringen
– Hak de knoflook fijn
– Verhit 4 el olie in een grote, zware man en voeg de uien toe. Schep om.
– Bak de ui met deksel tot ze zacht zijn. Roer regelmatig.
– Als ze zacht zijn, bak je nog verder zonder deksel goudbruin. Schep af en toe om.
– Was de linzen onder stromend water en doe ze in een pan met 1 liter water samen met komijn,
   koriander en munt
– Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes doorkoken
– Voeg de helft van de gebakken uien toe, de rijst en 1 lepel olie toe aan de linzen
– Kook het geheel met deksel op de pan in ca. 20 minuten zachtjes gaar (check of de rijst zeker gaar
   is!). Breng op smaak met peper en zout.
– Voeg eventueel meer water toe.
– Bak de rest van de ui verder tot het licht karamelliseert, op halfhoog vuur
– Serveer de linzen met rijst in een lage schaal en schep de gebakken ui erover
– Roer yoghurt met komijn, citroensap en geplette knoflook door elkaar. Breng op smaak met peper
   en zout.
– Serveer de yoghurt met de linzen-rijst.