Leven en werk van Hildegard vonBingen met kookdemonstraties
Live bij De Natuurkeuken
Hugo Cornelissen geeft bij De Natuurkeuken acht boeiende voordrachten over het leven en werk van de Duitse kloosterabdis Hildegard von Bingen.
Hildegard was een bijzondere en veelzijdige dame, die door haar speciale talenten en door visionaire, goddelijke contacten een grote bijdrage heeft geleverd aan de gezondheid van iedereen die wilde openstaan voor haar wijsheid vanaf de twaalfde tot in de éénentwintigste eeuw. Wereldwijd groeit de belangstelling voor haar verwezenlijkingen met poëzie en muziekkunst, kosmologie en wetenschappen, geneeskunde en middeleeuwse mystiek.
Tijdens de voordracht wordt een schets gegeven van het leven van Hildegard als benedictines van de twaalfde eeuw en haar medische en spirituele werken. Ruime aandacht gaat naar haar adviezen voor voeding (geen dieet!) en leefstijl die ons in de huidige tijd enorme diensten kunnen bewijzen voor een gezond en zo gelukkig mogelijk leven naar geest en lichaam. We bereiden en eten tijdens elke les enkele gerechten, volgens de adviezen van Hildegard.
Haar medische en spirituele werken worden toegelicht. We maken kennis met kunstige miniaturen van die tijd en toepassing van edelstenen. We beluisteren haar muziek en kunnen concluderen dat Hildegard ook van onze tijd is.
Er kan tijdens de pauze genoten worden van drankjes en hapjes uit de Hildegard keuken, gedemonstreerd door Sigrid Dewaele, met de favorieten van Hildegard zoals spelt, venkel, galgant, bertram, …
Programma:
- Verwelkoming en kennismaking
- Het leven en het werk van Hildegard waarbij twee grote medische werken, drie grote spirituele werken en drie kleine werken worden besproken
- Onze leefstijl in functie van gezondheid en ziekte. Als basis gebruiken we de gouden leefregels van Hildegard.
- Kruidenleer en natuurlijke geneesmiddelen
- Voeding & recepten met uitleg over de bereidingen. Bespreking van de diverse vormen van speltvoeding en verscheidene dranken.
- PAUZE met drankje en proevertje
- Demo bereidingen & proeven
- Nabespreking
Bereidingen:
Les 1
- Hartige havermoutpannenkoeken met speltmeel
- Kip in zoetzure saus met groenten
- Peterseliewijn
- Tijmkoekjes
Les 2
- Warm ontbijt met speltvlokken, stukjes appel, amandelnoten, vlozaadjes, bertram, galgant en kaneel; eventueel met pompoenpitten, kastanjemeel en stuifmeelkorrels
- Energiekoekjes
- Venkelthee met zoethout
Les 3
- Demo speltbrood bakken met de bakmachine .
- Beleg (plantaardige pasta, notenpasta, zachte geitenkaas, kornoeljebesgelei, … )
- Eendenkrooselixir maken
- Puddinkje met speltgries
Les 4
- Speltpasta met speciale speltsaus, groenten en kalkoenreepjes
- Galgantkoekjes
Les 5
- Soep
- Speltrijst (volle speltkorrel lichtjes geschaafd) met groenten en vis
- Havermoutkoekjes met speltmeel en venkelzaadjes
Les 6
- Vegetarische maaltijd op basis van volle speltgranen en peulvruchten
- Spelt-frambozen-gebakje
Les 7
- Pizza maken met speltbloem
- Een nagerechtje met fruit
Les 8
- Spelt-groentenlasagne
Over Hugo Cornelissen …
Voordrachtgever Hugo Cornelissen is een gepensioneerd onderwijzer die ten gevolge van eigen ziekte het werk van Hildegard is gaan bestuderen. Hij was astma-patiënt en is na een hartaanval en een beroerte sinds negen jaar bezig met de voeding en geneeskunde volgens Hildegard en geniet nu van een, volgens hem, goede gezondheid.

Overzicht activiteiten
Georganiseerd door
De Natuurkeuken
Contactpersoon
Sigrid Dewaele
Data
Telkens op zaterdagnamiddag van 14u tot 17u:
- les 1 3/2/24
- les 2 2/3/24
- les 3 4/5/24
- les 4 1/6/24
- les 5 7/9/24
- les 6 12/10/24
- les 7 23/11/24
- les 8 14/12/24
Prijs & info
520 euro/reeks, inclusief BTW, syllabus, proevers uit de Hildegard-keuken.
Locatie
De Natuurkeuken
Omer Wattezstraat 11
9688 Schorisse
Aantal plaatsen
Max. 8