Preloader Icon

Humus met geroosterde rode bieten

Probeer eens een humus gecombineerd met geroosterde rode biet! 
Op smaak gebracht met venkel- en karwijzaad geniet je van een zeer aromatisch, hartig en volwaardig broodbeleg.
Ingrediënten – glutenvrij

3 stuks rode bieten

2 el olijfolie

125 g gare kikkererwten

1,5 tl karwijzaad

1/2 tl venkelzaad

1/2 tl kardamonzaadjes

1 dl olijfolie

3 el citroensap

Peper & zout

Bereiding

– Verwarm de oven voor op 180°c.
– Schil de bietjes met een dunschiller en snij ze in kleine partjes.
– Vermeng de partjes met 2 el olijfolie en laat ze 20 min roosteren in de oven.
– Voeg er 2 grote ongepelde tenen knoflook aan toe en rooster die nog 10 minuten mee.
– Laat alles goed afkoelen.
– Kikkererwten goed afspoelen met water en goed laten uitlekken.
– De zaden roosteren in droge pan op matig vuur en daarna in vijzel of koffiemolen fijnmalen.
– De knoflook uit de schil halen.
– Alles mixen met een staafmixer.
– Eventueel bij kruiden met peper en zout.

Je kan het beleg ook maken met gekookte rode bieten. Geroosterd geven de bieten meer smaak aan het gerecht.

Tips

– Werk je met peulvruchten? Vergeet dan het citroensap niet om het ijzer makkelijker te laten
   opnemen zodat ook deze behoece beter vervuld is.

– Zorg dat de smaak rond is: zoet, zout, biWer, zuur, umami. Door ze te combineren zal je tot
   een volle smaak komen, we zeggen dat de smaak ‘rond’ is.
   Kan je ze niet allemaal combineren, dan probeer je er minstens drie.

Kruiden maakt de mens wakker en scherpt het bewustzijn aan.
   Dit kan gaan van specerijen tot zeste van citroen of sinaasappel.

– Dek het broodbeleg steeds af in de koelkast zodat het niet de koelkastgeurtjes opneemt.

– Investeer in een goede blender, cuWer of keukenmachine