Humus met geroosterde rode bieten
3 stuks rode bieten
2 el olijfolie
125 g gare kikkererwten
1,5 tl karwijzaad
1/2 tl venkelzaad
1/2 tl kardamonzaadjes
1 dl olijfolie
3 el citroensap
Peper & zout
– Verwarm de oven voor op 180°c.
– Schil de bietjes met een dunschiller en snij ze in kleine partjes.
– Vermeng de partjes met 2 el olijfolie en laat ze 20 min roosteren in de oven.
– Voeg er 2 grote ongepelde tenen knoflook aan toe en rooster die nog 10 minuten mee.
– Laat alles goed afkoelen.
– Kikkererwten goed afspoelen met water en goed laten uitlekken.
– De zaden roosteren in droge pan op matig vuur en daarna in vijzel of koffiemolen fijnmalen.
– De knoflook uit de schil halen.
– Alles mixen met een staafmixer.
– Eventueel bij kruiden met peper en zout.
Je kan het beleg ook maken met gekookte rode bieten. Geroosterd geven de bieten meer smaak aan het gerecht.
– Werk je met peulvruchten? Vergeet dan het citroensap niet om het ijzer makkelijker te laten
opnemen zodat ook deze behoece beter vervuld is.
– Zorg dat de smaak rond is: zoet, zout, biWer, zuur, umami. Door ze te combineren zal je tot
een volle smaak komen, we zeggen dat de smaak ‘rond’ is.
Kan je ze niet allemaal combineren, dan probeer je er minstens drie.
– Kruiden maakt de mens wakker en scherpt het bewustzijn aan.
Dit kan gaan van specerijen tot zeste van citroen of sinaasappel.
– Dek het broodbeleg steeds af in de koelkast zodat het niet de koelkastgeurtjes opneemt.
– Investeer in een goede blender, cuWer of keukenmachine