Het levensboombrood voor Pasen
Bij het bakken met volkorenmeel is het aangewezen om een ferment of zuurdesem te gebruiken zoals de Sekowa bakfermenten. Het brooddeeg moet ‘rijpen’ en niet snel opgaan zoals met gist. Hierdoor kan het graan mooi ontsluiten en kan ons lichaam ten volle genieten van de voordelen van het graan.
Voordeeg
200 g Demeter spelt volle korrel, fijn gemalen in de graanmolen of Demeter volkoren speltmeel
1 el Sekowa Grundansatz (moederferment)
Deeg
300 g Demeter spelt volkoren, fijn gemalen, in de graanmolen of Demeter volkoren speltmeel
100 g Demeter havervlokken
30 g sesamzaad
1 dl (plantaardige) melk, goed warm
1 el olijfolie
1 tl zout
– In een kom bedekt met een vochtige doek en vershoudfolie een nacht laten fermenteren.
Bereiding deeg ‘s morgens
– Vermeng al deze ingrediënten met het voordeeg van de avond ervoor.
– Kneed kort en doe terug in een kom. Laat 2-3 uur verder fermenteren opnieuw bedekt met een
vochtige doek en vershoudfolie.
– Dan nogmaals licht doorkneden, broodjes vormen (ongeveer een 16-tal) en op een ingevet bakblik
leggen.
– Ze met wat water besprenkelen en met sesamzaad bestrooien.
– Bedek de broodjes met een vochtige doek en laat nog eens 1-2 uur ‘rijzen’.
– Bakken in het midden van de oven op 180°C gedurende 30-40 minuten.