Preloader Icon

Glutenvrije fruitcake

Deze glutenvrije fruitcake kan je maken met seizoensfruit. Varieer met bessen, bramen, kersen, peren, rabarber, … 

Ingrediënten voor 4 personen

Ca. 300 g à 400 g fruit naar keuze zoals rabarber, peren, bessen, pruimen, bramen, bananen

200 g zachte roomboter

1 à 1,2 dl ahornsiroop

2 ei

100 g rijstmeel

30 g fijne maïsgries (polenta)

25 g aardappelmeel

1 dl amandelmelk

2 kl johannesbroodpitmeel

1 el bakpoeder

1 tl vanillepoeder

ev. snuifje kaneel

snuifje zout

Eventueel 5 gedroogde abrikozen in reepjes

Bereiding

– Verwarm de oven op 175°C.
– Vermeng het rijstmeel met het aardappelmeel, bakpoeder en johannesbroodpitmeel.
– Roer deze droge ingrediënten door de zachte boter en voeg tevens de eieren en ahornsiroop toe.
– Breng de amandelmelk aan de kook en voeg de polenta toe.
– Roer enkele minuten met een garde goed door zodat er geen klonters ontstaan.
– Zet van het vuur en laat de polenta even nawellen met een deksel op de pan.
– Doe de gare polenta bij het beslag en roer crèmig.
– Voeg zout en vanillepoeder toe.
– Laat het beslag 15 min. rusten.
– Was ondertussen het fruit en dep goed droog. Verwijder de pitten bij steenfruit.
   Schillen is niet
nodig. Strooi eventueel wat kaneel over het fruit (bijv. pruimen en appels).
– Beboter een ovenschaal, taart- of cakevorm en bestrooi met wat polenta. Klop het teveel eruit.
– Doe het beslag in de bakvorm.
– Verdeel het fruit erover en duw het goed in het beslag. Het mag er best wat slordig uitzien.
– Bak goudbruin op 175 °C gedurende 35 à 40 minuten.

Tip

Je kan de boter nog verminderen tot 120 g. Dat is het minimum. Voeg eventueel dan een klein scheutje melk meer toe. De consistentie van het deeg moet zwaar scheurend van de lepel vallen. Eventueel kan de boter vervangen worden door kokosvet (zomer).