Gerstovenschotel met groenten en kwark
Deeg
150 g speltbloem
200 g gebuild tarwemeel
2 theelepels gedroogde gist
2 theelepels oersuiker
1/2 theelepel zout
1 1/2 dl water of melk
50 g roomboter of olie
1 ei
Vulling
100 g gemengde noten
100 g havervlokken
50 g wortel
50 g bleekselderij
1/2 theelepel nootmuskaat
1/2 theelepel piment
1 cm verse gember
1/2 theelepel zout
1 eetlepel tamari
1 theelepel paprikapoeder
1/2 dl melk om te bestrijken
(1 ei)
– Verhit het water met de roomboter totdat de roomboter gesmolten is.
– Laat dit afkoelen tot 37 º en voeg daar de gist aan toe.
– Meng dit met het meel en voeg het ei toe.
– Kneed 5-7 min, leg in een kom en dek af met een natte theedoek.
– Zet dit op een warme plek zodat het deeg kan rijzen tot 2 x het volume.
– Maak intussen de vulling.
Bereiding vulling
– Rooster de vlokken.
– Hak de wortel en bleekselderij zeer fijn en druk het vocht eruit door ze in een schone droge
theedoek uit te knijpen.
– Maal de noten de vlokken fijn (of grof, naar gelang je lekker vindt)
– Meng alle ingrediënten voor de vulling.
– Voeg als de vulling te droog is het ei toe.
– Maak er 12 worstjes van en leg weg.
– Verwarm de over voor op 200º.
– Rol van het deeg 12 lapjes en vul deze met de worstjes.
– Druk de zijkanten goed dicht, bestrijk eventueel met wat water zodat het beter plakt.
– Laat dit 20 min verder rijzen onder een stuk ingevet bakpapier (ivm plakken).
– Bestrijk de broodjes met wat ei of melk.
– Bak de worstenbroodjes gaar in 20 min.