Preloader Icon

Academy

 

Welkom bij De Natuurkeuken Academy!

Reeds meer dan 10 jaar kan je bij De Natuurkeuken terecht voor lessen en workshops over vegetarische en antroposofische voeding, de graankeuken, natuurlijke zelfzorg en medicinale planten/kruiden. De mini-herboristencursus is al jaren een vaste waarde in het aanbod en heel geliefd. Wie houdt van meer verdieping vindt inspiratie bij antroposofische thema’s, die ik met voeding en kruiden verbind. Zo bieden de reeksen Koken op het planetenritme, Voeding voor de vier temperamenten of Het geheim van graanvoeding een verruimende geestelijke blik op voeding en kruiden. Dankzij de ligging vlakbij natuurgebied Burreken trek ik er met cursisten en bezoekers graag op uit voor een kruidenwandeling.

De lessen vinden plaats in onze gloednieuwe cursusruimte of online via ZOOM.

Theorie Voeding & Planeten en kosmische ontwikkeling

Online live via ZOOM

Met deze lessenreeks leer je hoe je je dagdagelijks op een praktische manier via voeding en kruiden met de planetenkrachten kan verbinden. Deze verbinding, al dan niet ritmisch, kan helend werken op de mens, niet alleen op zijn fysieke lichaam maar ook op het energetische lichaam (ether lichaam), het emotionele lichaam (astrale lichaam) en de IK-kracht. Daarnaast kan er opnieuw een gevoel ontstaan voor de ‘grotere wereld’, een wereld die veel verder reikt dan het pure materiële denken en waarin het geestelijke werkzaam is. Door voeding op het planetenritme te gebruiken kom je in een dagelijks ritme waarbij je elke dag een orgaan verzorgt. Zo krijgt elk orgaan minstens eenmaal per week de nodige aandacht.

Mini-herboristencursus deel 1

Vandaag herwinnen de kruiden aan populariteit en is het belangrijker dan ooit om jezelf, je lichaam, je tempel als het ware, goed te verzorgen. Wil jij ook de geheimen van de natuur herontdekken? Dan is deze cursus beslist iets voor jou.

Mini-herboristencursus deel 2

Heb je de mini-herboristencursus deel 1 gevolgd of heb je een voorkennis van kruidengeneeskunde? Dan verdiep je je tijdens deze vervolgcursus verder in het kruidenlexicon van een vijftiental extra planten. Je ontdekt hun medicinale geschiedenis, inhoudstoffen, signatuur, huidige toepassingsgebieden en verwerkingsvormen. Ook in deze reeks worden er waardevolle kruidenbereidingen gemaakt die je meeneemt naar huis. 
Als toemaatje oefenen we met de fenomenologie of Goetheanistische kijk op planten die een interessante aanvulling is op de wetenschappelijke fytotherapie. 

Kruidenbereidingen het jaar rond

Zoals we koken op het ritme van de seizoen, kunnen we ook kruidenbereidingen maken doorheen het jaar. We oogsten zoveel mogelijk direct uit de natuur en verwerken de kostbare schatten tot tinctuur, zalf, crème, siroop, oxymel, maceraatolie, …

Australian Bush Flower essences

Zelfzorg in eigen handen

Deze workshop wordt gegeven door Sofia Ercolani, erkend teacher van Australian Bush Flower. Ze laat je kennismaken met de combinatieremedies die een belangrijke rol spelen in het emotionele welzijn.

Leven en werk van Hildegard von Bingen

Live bij De Natuurkeuken

Uniek in Vlaanderen! Maak kennis met het leven en werk van Hildegard von Bingen tijdens deze lessenreeks gegeven door Hugo Cornelissen. De beroemde Duitse kloosterabdis ontwikkelde een geneeskunde die haar tijd ver vooruit was, gebaseerd op kruiden, voeding, edelstenen, spiritualiteit en klanken. Naast de theorie worden ook recepten uit de Hildegard-keuken gedemonstreerd waarbij wordt gewerkt met haar favorieten zoals spelt, venkel, galgant, bertram, … 

Kruidenwandelingen

Kruidenwandeling Burreken met proevers

Herboriste Sigrid neemt je mee doorheen natuurgebied Burreken. Ze vertelt uitbundig over de medicinale planten langs het pad, hun werking, historische achtergrond en signatuur.

Antroposofische voeding

Theorie Voeding & Planeten en kosmische ontwikkeling

Online live via ZOOM

Met deze lessenreeks leer je hoe je je dagdagelijks op een praktische manier via voeding en kruiden met de planetenkrachten kan verbinden. Deze verbinding, al dan niet ritmisch, kan helend werken op de mens, niet alleen op zijn fysieke lichaam maar ook op het energetische lichaam (ether lichaam), het emotionele lichaam (astrale lichaam) en de IK-kracht. Daarnaast kan er opnieuw een gevoel ontstaan voor de ‘grotere wereld’, een wereld die veel verder reikt dan het pure materiële denken en waarin het geestelijke werkzaam is. Door voeding op het planetenritme te gebruiken kom je in een dagelijks ritme waarbij je elke dag een orgaan verzorgt. Zo krijgt elk orgaan minstens eenmaal per week de nodige aandacht.

Praktijk Voeding & Planeten

Kookdemonstraties en warenkennis Koken op het planetenritme online live via ZOOM

Heb je reeds de theorie van Voeding & Planeten gevolgd en heb je nood aan meer keukenpraktijk? Dan is er nu de praktische reeks over koken op het planetenritme. 

Per planeet gaan we dieper in op de specifieke ingrediënten uit de natuurvoeding en hoe je ze correct bereid. Heb je even weinig tijd om te koken? Dan ontdek je hoe je via kleine ingrepen toch de energetische impuls van de dagplaneet kan integreren in je voeding.

Antroposofie

Kosmische ontwikkeling & het geheim van de granen

Vanuit de wetenschap kennen we enkel het natuurkundig ontstaan van ons planetenstelsel maar volgens Rudolf Steiner was het vooral het werk van hoge geestelijke wezens. Tijdens deze lezing wordt de geestelijke ontwikkeling van de kosmos geschetst, van de Oersaturnus tot de Oermaan. Je ontdekt hoe de mens in aanleg in dit Grote kosmische plant tevoorschijn komt en hoe hij zich verder ontwikkelt, van zijn fysieke lichaam, etherische lichaam, astrale lichaam tot het huidige IK.

Het leven van Rudolf Steiner

Het is bijna honderd jaar geleden dat Rudolf Steiner overleed. Hij wordt gezien als de grootste helderziende ooit. Zijn leven was heel intens en hij werd niet altijd begrepen. Zijn ontluikende helderziendheid moest hij op jonge leeftijd verborgen houden omdat het in die tijd nog een groot taboe was. Echter hebben zijn schouwingen van het geestelijke geleid tot een wetenschap, een geesteswetenschap, die voor de huidige mens met wortels in het materiële en het wetenschappelijke, van onschatbare waarde kan zijn bij zijn teruggekeerde interesse en ontluikende toenadering tot de geestelijke wereld.

Gesprekken met de natuurwezens van de kruiden

Er was een tijd dat specerijen en kruiden met goud werden afgewogen. Ze lagen ondermeer aan de oorsprong van de nieuwsgierigheid van ontdekkingsreizigers naar vreemde landen. Er ontstonden lange zeereizen en karavanen om de kostbare kruidenschatten te verhandelen. Door die handel werden zelfs wereldrijken opgericht.
Vandaag gebruiken we kruiden en specerijen om te helen of om gerechten smaakvoller te maken. Iedere plant schenkt hiervoor haar bloemen, bladeren of wortel, waarin het wezenlijke zich uitdrukt. Wie zich voor de wereld van de kleine plantenwezens interesseert, ontdekt niet alleen hun bonte verscheidenheid, maar tevens hun grote geneeskrachtige impuls voor de gezondheid van de mens. Ook in de smaken zoals zoet, zuur, bitter en scherp komt de werking van de natuurwezens tot uitdrukking.

Kook- en bakdemo’s

Bakdemo Sekowa-brood & vegetarisch broodbeleg

Live bij De Natuurkeuken

Ken je het gelukzalige moment wanneer je vers zelfgebakken desembrood de oven uitschuift en vervolgens de geur opsnuift die de keuken intrekt?

Wikkels & kompressen

Cursus Wikkels & kompressen

Wikkels en kompressen waren vroeger de huismiddelen bij uitstek voor allerlei kwalen, zowel voor jong als oud. Ze behoren tot de oudste overgeleverde helingsmethoden in de wereld

Gratis demo Wikkels & kompressen

Live bij De Natuurkeuken

Tijdens deze demo demonstreren we de soorten wikkels, het gebruiksprincipe en enkele concrete toepassingen.

Sinds een 10tal jaar volg ik regelmatig een cursus bij de Natuurkeuken, oa de jaaropleiding vegetarisch koken, kruidenlessen, … Ik ben steeds onder de indruk van de enorme kennis van Sigrid, het is telkens een echte verrijking ! Ze is een echte herboriste, in nier en ziel, en weet ook heel goed welk kruid of welke therapie kan helpen voor welke kwaal.  Ter vergelijking met andere cursussen, zijn deze veel diepgaander en breder. En van veel hoger niveau, waarbij ook het bewustzijn wordt verrijkt. De lessen zijn ook steeds grondig voorbereid met heel uitgebreide en verzorgde documentatie. Succes ! – Martine

Sigrid is een wandelende encyclopedie die heel levendig kan vertellen, ze brengt de lessen heel interessant en theorie wordt goed afgewisseld met praktijk. Een echte aanrader! – Masha

 Sigrid haar cursussen zijn telkens zeer sterk inhoudelijk onderbouwd. Sigrid is dan ook een topper in haar vak, qua kennis, praktische inzichten en de gemoedelijke en interactieve manier waarop ze haar cursussen brengt.
Er is ook telkens ruimte voor persoonlijke vragen en toelichting. Een sterke aanrader dus voor iedereen die interesse heeft of zich wil verdiepen in de kracht en weldaden van de natuur in voeding, genezing en verzorging.
Grtjs! – Cathérine

Cursussen als temperamentenleer en koken/eten op het ritme van de planeten heb ik na verloop van tijd als ‘levensveranderend’ ervaren. Gaat niet enkel over de kookpotten, geeft ook inzicht in de mens en draagt bij aan bewustzijn. Een aanrader voor iedereen. – Hans

De cursus is super compleet! Het wordt zeer gestructureerd gegeven en op een aangename tempo. De lessen worden gegeven in een heel leuke huissfeer met altijd wat lekkers 🙂  Er is telkens tijd voor leuke gesprekken en weetjes. Het voelt altijd zeer gezellig aan. Ik kom na alle lessen buiten met een super goed gevoel en vol energie om aan de slag te gaan! Vele groetjes
Justine 

 

Telkens Verfrissend om hier een cursus te volgen! Sigrid licht op boeiende en verstaanbare wijze telkens de materie toe en beschikt over een schat aan kennis. Een aanrader! – Isabelle